Activitats

Exposició

INSTAGRÁFICO. HUMOR EN LAS REDES

Instagráfico. “Humor en les xarxes”, és una exposició urbana emmarcada dins de la programació de Splash Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana que tindrà lloc els dies 19, 20 i 21 de novembre en el Casal Jove del Port de Sagunt. La mostra realitza un retrat de l’humor gràfic actual que es mou en xarxes socials principalment. Des del pròxim 16 de novembre i fins al 24 de gener podrem gaudir d’obres de 40 artistes gràfics distribuïdes de llarg a llarg de la nostra localitat. En paral·lel, l’exposició també es mostrarà tant en xarxes socials com en format web. La labor de comissariat i selecció d’artistes ha recaigut en mans mans del talentós Il·lustrador i humorista gràfic Javirroyo i del disseny expositiu i la producció s’ha encarregat l’estudi creatiu de Port de Sagunt FreePaella. La Regidoria de Joventut i Infància i Splash! us conviden a tots i totes a eixir als carrers i gaudir del treball d’aquest nodrit grup de brillants creadors.

Exposició

GERARD MIQUEL
CÒMICS AL VOLTANT D’ALAQUÀS

SALA EXPOSICIONS CASAL JOVE DEL PORT DE SAGUNT. DEL 19 DE NOVEMBRE AL 19 DE DECEMBRE.

El Splash, en col·laboració amb l’Ajutament d’Alaquàs, homenatjea a Gerard Miquel, un referent de la il·lustració, el fanzine i el còmic valencià.
La trajectòria d’aquest autor valencià està molt relacionada amb la il·lustració, especialment en la publicitària i la il·lustració infantil. És una figura essencial del fanzine valencià gràcies a la creació de revistes com Kovalski Fly o Fan Còmic. En el terreny del còmic va realitzar una història curta sobre Monet per a la revista Era Garbèra (editada per Camacuc) i un còmic sobre els ibers per al Museu de Prehistòria de València titulat Un vas ple d’históries. Va debutar en la novel·la gràfica amb Yo fui guia en el infierno de l’editorial valenciana Desfiladero, una història de ficció treta de la realitat: els treballs del botànic Cavanilles en territori valencià, basada en el llibre homònim de Fernando Árias.
Comissariada per Iván García i muntatge de Eduardo Guillén.

Exposició

ENEKO

Premi Humor Gràfic Splash
SALA AULARI CASAL JOVE DEL PORT DE SAGUNT. DEL 19 DE NOVEMBRE AL 19 DE DESEMBRE.

El Splash presenta una mostra de l’humor gràfic de ENEKO, artista guardonat amb el Premi Humor Gràfic en la present edició del Splash.
Eneko de les Heras Leizaola, més conegut com Eneko, és un il·lustrador, caricaturista i humorista gràfic veneçolà d’origen basc. Porta treballant des de 1979, quan va publicar la seua primera il·lustració en el periòdic El Nacional de Caracas. Establit a Espanya des de 1995, Eneko ha col·laborat en mitjans com 20 minutos, Interviu o Diari Diagonal. En l’actualitat prossegueix la seua labor com a il·lustrador en mitjans com la revista El Jueves i el periòdic digital Público. El seu estil es caracteritza per il·lustracions a pàgina completa –o una sola vinyeta- amb un títol com a referència, la qual cosa atorga al seu treball una total puresa gràfica.

Exposició

CÒMICS NACIONALS EN LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

SALA PRINCIPAL CASAL JOVE DEL PORT DE SAGUNT. DEL 19 DE NOVEMBRE AL 19 DE DESEMBRE.

El nové art ha aconseguit fer-se un buit important en la narració històrica, tant d’esdeveniments reals com d’uns altres ficcionats sobre fets històrics. La Guerra Civil espanyola és un clar exemple d’això amb títols notables premiats en festivals. El còmic és entreteniment, però també una eina formidable per a conéixer les vicissituds de l’ésser humà en el passat i present. Servisca aquesta humil expo per a fer-nos una volta pels autors espanyols que, directament o indirectament, han narrat amb les seues històries la major devastació humana sobre la faç de la Terra: la IIª Guerra Mundial.

Música: JAZZ

Street Five

Dissabte 20. De 12:30 h (a 13:30)

Mùsica: Actuació Jazz de Street Five a l’exterior del Splash. CARRER SPLASH

Música: JAZZ

Locomotora Jazz Band

Diumenge 21. De 12.30 h (a 13:30) h.

Música: Actuació del grup de Jazz Locomotora Jazz Band. CARRER SPLASH.

Espectacle

GALA PREMIS SPLASH

Presenta Iria Ros

Dissabte 20 a les 20:10 hores. Sala Principal del Casal Jove

GALA PREMIS SPLASH, amb quasi la totalitat de Premiats i Premiades.
Entrada per invitació.

Cine Adults

JOSEP

Divendres 19 novembre a les 19 h. Sala Aulari Casal Jove

Direcció: Aurel. País: França. Música: Sílvia Pérez Cruz.
Febrer, 1939. Aclaparat per l’onada de republicans que fugen de la dictadura de Franco, el govern francés opta per confinar als espanyols en camps de concentració. En un d’aquells camps, dos homes traven una amistat. Un d’ells és Josep Bartoli, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco.

Matinal Cine Infantil

ASTÉRIX. EL SECRETO DE LA POCIÓN MÁGICA

Dissabte 20 novembre a les 11:30 h. Sala Aulari Casal Jove.

Direcció: Alexandre Astiel i Louis Clichy. País: França.
Després de patir una caiguda recollint vesc, Panoramix decideix que ha arribat l’hora d’assegurar el futur del poble. Acompanyat per Astérix i Obélix, emprén la cerca d’un talentós druida al qual vol transmetre-li el secret de la poció màgica.

Curtmetratge

GÉNESIS DE UN SUPERHÉROE

Dirigida per Manuel Quintanilla

Dissabte 20 novembre a les 13:15 (30 minuts)

Una revisió molt divertida de Batman. Amb Noemí Durán, Manuel Quintanilla, Florencia Sofen, Rafael Ruíz i Javier Vidal.

Documental

DIBUIXANT MAX (Dibujando a Max)

Direcció: Max i Cesc Mulet País: Espanya.

Dissabte 20 novembre a les 19 h. Sala Aulari Casal Jove. En col·laboració a la Mostra .DOC

Documental sobre la vida i l’obra del dibuixant i historietista Francesc Capdevila Gisbert «Max», guardonat amb el Premi Nacional de Còmic en 2007.

RECREACIÓ HISTÒRICA

SCREAMING EAGLES 101ª EASY VALENCIA.

Dissabte 20, de 10:30 a 20:30 h. Carrer Splash.

La companyia Easy va participar en els llançaments sobre Normandia durant l’Operació Overlord. Després de Normandia van ser retornats al seu camp d’entrenament a Anglaterra, per a ser llançats com a suport de l’Exèrcit Britànic en l’Operació Market Garden, amb l’objectiu d’apoderar-se de diversos ponts en la zona d´Eindhoven. En la tardor del mateix any, van participar en la batalla de les Ardenes, per a ser traslladats en suport de les forces estatunidenques a Bastogne. D’allí van seguir fins al pas del Rin, alliberant camps d’extermini i arribant fins al Niu de l’Àguila de Hitler. Hui dia, la 101 és una divisió purament terrestre, encara que algunes de les seues unitats continuen mantenint l’escut de “Airborne” (aerotransportats).
Recreació a càrrec de Screaming Eagles 101º Easy Valencia (inclou vehicles d’època)

ESPAI AUTOEDITATS

Com tots els anys, el Splash reserva un espai per als fanzines i la il·lustració dels nostres jóvens artistes. L’Espai Fanzines és un lloc de propostes. Participen:

Grup d’Acció Gràfica
Raquel Montero
Don José Tomás
Chris Stygryt

Unreated

XARRADES

Aquest any tindrem quatre xarrades col·lectives sobre temes diversos relacionats amb el còmic, la il·lustració i la història.

DIVENDRES 19
 • 18:00 h (a 18:45). David Lorenzo ens parla de la seua adaptació de La Torre de los siete jorobados (Desfiladero, 2021), de Emilio Carrere SALA PRINCIPAL
 • 19:00 h (a 20:00 h). Presentació del còmic “Halima”, obra sobre la situació de les dones palestines, creat per Susanna Martín i publicada per UNRWA. Amb l’autora, Neus Company (UNRWA) i Álvaro Pons (Càtedra del comic de la Universitat de València). SALA PRINCIPAL
 • 20:00 h (a 20:30 h). Javier Marquina, Rosa Codina ens parlen sobre el seu treball “Como hacer un comic sin tener ni puta idea”. Aroha Travé es dona per alul·lida i participa en la xarrada. SALA PRINCIPAL.
DISSABTE 20
 • 11:15h (a 11:45 h) El dibuixant Guillem Escriche ens presenta el còmic «El partido de la muerte» (con guion de Pepe Gálvez). La història real en la qual es va basar la pel·lícula Evasión o Victoria.
 • 12.00 h (a 13 h). Xarrada col.lectiva: INSTAGRÁFICOS. Javier Royo, comisari de la mostra, parla de l’humor gràfic i sobre l’Expo Instagráficos amb Eneko, Irene Márquez, Juarma. SALA PRINCIPAL
 • 13:10 h (a 13:40 h). Magius, recent Premio Nacional del Cómic per “Primavera para Madrid” i Premi Splash Millor Còmic nacional ens parla del present de la seua obra. SALA PRINCIPAL
 • 16:30 h (a 17:00 h). Frederic Torres ens presenta el llibre “La música tras la máscara” sobre les bandes sonores de les pel·lícules de superherois. SALA PRINCIPAL
 • 17:30 h. Yexus (Jesús García) Premi Divulgació Còmic Splash ens parla sobre la seua feina i els seus treballs publicats. SALA PRINCIPAL
 • 18:15 h (a 18:45 h) “Un passeig fotogràfic amb Marika Vila”. Aquesta gran autora, “Premio Una Vida de Viñetas” del Splash, ens compta de viva veu alguns moments professionals/personals del seu passat mentre exhorta un present de lucidesa i personalitat.
 • 19:00 h (a 19:45 h). Xarrada col.lectiva al voltant de la Història. “Conta’m la teua Història” en la qual participen Antonio Gil, Joan Mundet, Lluis Recasens, Iván García. Modera Javier Marquina. Els autors ens tindran que telegrafiar la visió de les seues obres en el context de la història en la qual es desenvolupen les seues narracions i posar-les al servei d’un compendi per al públic present. SALA PRINCIPAL
DIUMENGE 21
 • 10:50 h (a 11:25 h) Xarrada “Dos dibuixants i el destí d’un guionista”: Alba Torres, Ángel Abellan i Carlos Moroto ens parlan de “Temporada de Melocotones” (Andana Gràfica) i “El Rey de las polillas” (Grafito Editorial)
 • 11:30 h (a 12:30 h) Falsa Xarrada col.lectiva: He vingut ací per a parlar del meu còmic. Amb Adrián Bago, Fernando Llor, Rosa Codina, Aroha Travé, Santi Selvi, Paco Camallonga, Laura Rubio, Jorge Palomar. SALA PRINCIPAL
 • 12.40 h (a 13:45). Presentació “Efectos Secundarios. 19 historietas del Covid”. Álbum col·lectiu impulsat per la Fundación Cultura en Vena i publicat per Astiberri. Amb el seu director Juan Alberto García de Cubas i els autors i autores: Núria Tamarit, Miguel Ángel Giner, Susanna Martín i Cristina Durán. Amb l’intervenció de David Ramírez, guanyador del “Premi Entendre el present” per “Conviviendo 19 días”. SALA PRINCIPAL

TALLERS SPLASH

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies