Premis Splash

El Jurat del Festival Splash format per Sento Llobell (autor), Álvaro Pons (Càtedra de Còmic de la Universitat de València), Cristina Durán (autora), Miguel Ángel Giner (autor), Miguel Ángel Martín (Director del Splash), Guillermo Sampedro (Regidor de Joventut) i Fran García (Director de continguts del Splash) es va reunir el passat 06 de juny de 2022 i va fallar els següents premis:

MILLOR ÀLBUM NACIONAL 2021

WARBURG & BEACH

Jorge Carrión i Javier Olivares

VAL – La vida de Sylvia Beach – fundadora de la llibreria Shakespeare & Company en París – i de Aby Warburg – historiador i creador de la biblioteca amb el seu nom, així com l’Atles Mnemosyne – situen el centre del relat d’una obra tan innovadora com ho van ser els seus personatges en el temps que els va tocar viure. Aquesta història acordió ressalta el valor del còmic no sols com a mitjà i forma, sinó també com a objecte cultural. L’escriptor Jorge Carrión i el dibuixant Javier Olivares signen amb Warburg & Beach (Salamandra Graphic, 2021) una col·laboració ben ordida; un singular treball sobre uns personatges extraordinaris que ho van canviar tot. Una obra que reivindica la importància tant dels centres culturals que alberguen llibres com d’aquests mateixos.

CAS – La vida de Sylvia Beach – fundadora de la librería Shakespeare & Company en París – y de Aby Warburg – historiador y creador de la biblioteca que llevaría su propio nombre, así como del Atlas Mnemosyne – sitúan el centro del relato de una obra tan innovadora como lo fueron sus personajes en el tiempo que les tocó vivir. Esta historia acordeón resalta el valor del cómic no sólo como medio y forma, sino también como objeto cultural. El escritor Jorge Carrión y el dibujante Javier Olivares firman con Warburg & Beach (Salamandra Graphic, 2021) una colaboración bien urdida; un singular trabajo sobre unos personajes extraordinarios que lo cambiaron todo. Una obra que reivindica la importancia tanto de los centros culturales que albergan libros como de estos mismos.

MILLOR ÀLBUM INTERNACIONAL 2021

LOS GRANDES ESPACIOS

Catherine Meurisse

VAL – L’autora francesa Catherine Meurisse, que ja va narrar el seu abisme personal en La Levedad (Impedimenta, 2019), ens proposa el seu cànon de la bellesa en l’obra Los grandes espacios (Impedimenta, 2021). Un àlbum que ens trasllada a la infantesa de Catherine en el camp, els records familiars que orbiten sobre aspectes botànics, literaris, històrics i ecològics, entre altres. Elements que han conformat l’esperit i l’intel·lecte de l’autora. Tot això sense perdre l’humor àcid aprés en la revista Charlie Hebdo. Un retorn al passat amb la ment posada en el present, un meritori exercici autobiogràfic que fuig dels tòpics més evidents fent-nos veure que l’art, la cultura i la bellesa no es troben únicament en museus i ciutats, sinó també en els racons més inhòspits de la meravella rural. Los grandes espacios parla des de la nostàlgia de moltes coses que realment valen la pena en això de viure.

Traducció del àlbum: Rubén Martín Giráldez.

CAS – La autora francesa Catherine Meurisse, que ya narró su abismo personal en La Levedad (Impedimenta, 2019), nos propone su canon de la belleza en el trabajo Los grandes espacios (Impedimenta, 2021). Un álbum hermoso que nos traslada a la niñez de Catherine en el campo, los recuerdos familiares que orbitan sobre aspectos botánicos, literarios, históricos y ecológicos, entre otros. Elementos que han conformado el espíritu y el intelecto de la autora. Todo ello sin perder el humor ácido cosechado en la revista Charlie Hebdo. Un regreso al pasado con la mente puesta en el presente, un meritorio ejercicio autobiográfico que huye de los tópicos más evidentes haciéndonos ver que el arte, la cultura y la belleza no se encuentran únicamente en museos y cuidades, sino también en los rincones más inhóspitos de la maravilla rural. Los grandes espacios habla desde la nostalgia de muchas cosas que realmente merecen la pena en esto de la vida.

Traducción del francés: Rubén Martín Giráldez

ENTENDRE EL PRESENT 2021

TODO BAJO EL SOL

Ana Penyas

VAL – Ficció i assaig gràfic es donen la mà en aquest excel·lent treball d’Ana Penyas anomenat Todo bajo el sol (Salamandra Graphic, 2021). L’autora reconstrueix el relat col·lectiu d’un parell de generacions. Els seus camins en relació a la transformació del seu entorn, del seu territori, amb l’acció/inacció que sempre actua com a vergonya/desvergonyiment de la gent i, sobretot, dels seus líders polítics. I sobretot explica un model socioeconòmic d’excessos turístics, moments de festa en els quals la mediterraneitat cedeix el seu espai al neoliberal, una transformació en la qual no sembla que existisca tornada arrere. Penyas ens va sorprendre en 2017 amb Estamos todas bien (Salamandra Graphic) i el retrat d’una època a través de les històries de les seues àvies. Aquesta vegada, la seua investigació va més enllà i mostra l’evolució tant de l’orografia llevantina del nostre país, com de la seua societat. Entenent el passat, per a explicar el present.

CAS – Ficción y ensayo gráfico se dan la mano en este excelente trabajo de Ana Penyas. Todo bajo el sol (Salamandra Graphic, 2021). La autora reconstruye el relato colectivo de un par de generaciones. Sus caminos en relación a la transformación de su entorno, de su territorio, con la acción/inacción que siempre actúa como vergüenza/desvergüenza de la gente y, sobre todo, de sus líderes políticos. Y sobre todo explica un modelo socioeconómico de excesos turísticos, momentos de fiesta en los que la mediterraneidad cede su espacio a lo neoliberal, una transformación en la que no parece que exista vuelta atrás. Penyas nos sorprendió en 2017 con Estamos todas bien (Salamandra Graphic) y el retrato de una época a través de las historias de sus abuelas. Esta vez, su investigación va más allá y muestra la evolución tanto de la orografía levantina de nuestro país, como de su sociedad. Entendiendo el pasado, para explicar el presente.

HUMOR GRÀFIC

RIKI BLANCO

VAL – Riki Blanco (Barcelona, 1978) treballa com a il·lustrador col·laborant amb nombrosos mitjans nacionals, com El País on s’ocupa d’un espai d’humor gràfic satíric. També publica en mitjans internacionals, com New Yorker o Liberation. La recopilació d’aquest material pot llegir-se en La poesía que nos merecemos (Reservoir Books, 2021), prova del seu talent en aquest camp. Ha publicat com a il·lustrador una vintena de llibres i també es dedica a la publicitat, l’animació o la pintura. Al festival Splash li dediquem una exposició amb algunes de les seues vinyetes d’humor, on podrem veure ampliat el seu excel·lent treball gràfic, marca de la casa.

CAS – Riki Blanco (Barcelona, 1978) trabaja como ilustrador colaborando con numerosos medios nacionales, como El País donde se ocupa de un espacio de humor gráfico satírico. También publica en medios internacionales, como New Yorker o Liberation. La recopilación de este material puede leerse en La poesía que nos merecemos (Reservoir Books, 2021), prueba de su talento en este campo. Ha publicado como ilustrador una veintena de libros y también se dedica a la publicidad, la animación o la pintura. En el Splash le dedicamos una exposición con algunas de sus viñetas de humor, donde podremos ver ampliado su excelente trabajo gráfico, marca de la casa.

MILLOR GUIÓ

EL MECANISMO

Gabi Beltrán, amb dibuixos d’Ángel Trigo.

VAL – El mallorquí Gabi Beltrán ens proposa amb El mecanismo (Astiberri, 2021) un suggeridor joc al voltant de les identitats i la (in)transcendència; un tour de force entre els dos personatges que acaparen el relat: un escriptor especialitzat en autors literaris que rastreja a un autor desaparegut fa anys i un ancià que viu apartat del mundanal soroll en un xalet de l’interior de Mallorca i que bé podria ser aqueix autor fugisser, o no. Mantindre una relativa tensió entre tots dos i armar un cos de diàlegs tan suggeridor és el desafiament principal d’aquest còmic; un rara avis que planteja constants preguntes i que és necessari tindre al lector com a còmplice d’aquestes. El de Salamanca, Ángel Trigo, que debuta com a dibuixant de còmics amb aquest treball, plasma amb encert tots els camins que proposa Gabi, arredonint un àlbum de múltiples lectures.

CAS – El mallorquín Gabi Beltrán nos propone con El Mecanismo (Astiberri, 2021) un sugerente juego alrededor de las identidades y la (in)trascendencia; un tour de force entre los dos personajes que acaparan el relato: un escritor especializado en autores literarios que rastrea a un autor desaparecido hace años y un anciano que vive apartado del mundanal ruido en un chalet del interior de Mallorca y que bien podría ser ese autor huidizo, o no. Mantener una relativa tensión entre ambos y armar un cuerpo de diálogos tan sugerente es el desafío principal de este cómic; un rara avis subyugante, que plantea constantes preguntas y que es necesario tener al lector como cómplice de las mismas. El salmantino Ángel Trigo, que debuta como dibujante de cómics con este trabajo, plasma con acierto todos los caminos que propone Gabi, redondeando un álbum de múltiples lecturas.

Premi DIVULGACIÓ

ÓSCAR GUAL BORONAT

VAL – Investigador valencià, doctor en Història Contemporània per la Universitat de València. Els seus últims anys va estar vinculat professionalment a l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia. Va col·laborar amb innombrables publicacions sobre còmic de distribució nacional com Volumen, La guia del còmic o Mondo Sonoro, amb els mitjans locals Gandia TV o Punto Radio i amb publicacions digitals sobre historieta com Tebeosfera o CuCo (Cuadernos de Cómic). Va ser el primer historiador a escriure una tesi sobre còmic en la Universitat de València, tesi que després es convertiria en l’assaig Viñetas de Posguerra. Los cómics como fuente de estudio de la Historia (Publicacions Universitat de València, 2013). Per desgràcia, el doctor Gual va morir el mes de juny passat deixant una profunda petjada tant en la divulgació del món del còmic, com en aquelles persones que alguna vegada el van conéixer.

CAS – Investigador valenciano, doctor en Historia Contemporánea por la Universidad de Valencia. Sus últimos años estuvo vinculado profesionalmente al Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia. Colaboró con innumerables publicaciones sobre cómic de distribución nacional como Volumen, La guía del cómic o Mondo Sonoro, con los medios locales Gandia TV o Punto Radio y con publicaciones digitales sobre historieta como Tebeosfera o Cuco. Fue el primer historiador en escribir una tesis sobre cómic en la Universidad de Valencia, tesis que después se convertiría en el ensayo Viñetas de Posguerra. Los cómics como fuente de estudio de la Historia (Publicacions Universitat de València, 2013). Por desgracia, el doctor Gual falleció el pasado mes de junio dejando una profunda huella tanto en la divulgación del mundo del cómic, como en aquellas personas que alguna vez lo conocieron.

Premi «Sento Llobell» TALENT JOVE

LAURA RUBIO

VAL – Laura Rubio (Saragossa, 1995), és graduada en Belles arts per la Universitat de Saragossa (2017). L’any 2015 va ser publicada la seua primera obra (Zilia Quebrantahuesos, GP Edicions), que a més va ser el primer còmic a traduir-se a la grafia oficial de l’aragonés. Al llarg de la seua carrera ha obtingut diversos premis, entre ells el de Millor Obra aragonesa del Saló del Còmic de Saragossa (2017, amb el còmic Queronea) o Millor dibuix aragonés (2021, amb el seu tercer còmic Zilia Quebrantahuesos, el fin del invierno), també al Saló del Còmic de Saragossa. Ha fet diversos treballs d’il·lustració, incloent cartells com el de la Fira del llibre de Terol (2018) el Saló del Còmic de Saragossa (2019) i el propi cartell del Splash (2022).

CAS – Laura Rubio (Zaragoza, 1995), es graduada en Bellas Artes por la Universidad de Zaragoza (2017). En el año 2015 fue publicada su primera obra (Zilia Quebrantahuesos, GP Ediciones), que además fue el primer cómic en traducirse a la grafía oficial del aragonés. A lo largo de su carrera ha obtenido varios premios, entre ellos el de Mejor Obra aragonesa del Salón del Cómic de Zaragoza (2017, con el cómic «Queronea») o Mejor dibujo aragonés (2021, con su tercer cómic Zilia Quebrantahuesos, el fin del invierno), también del Salón del Cómic de Zaragoza. Ha realizado diversos trabajos de ilustración, incluyendo carteles como el de la Feria del libro de Teruel (2018) el Salón del Cómic de Zaragoza (2019) y el propio cartel del Splash (2022).

Premi MASS MEDIA

PACO HERNÁNDEZ

VAL – Paco Hernández s’ha convertit, amén de ser un gran guionista, en un dels divulgadors de còmic més potents del panorama nacional gràcies a l’èxit indiscutible dels seus vídeos en plataformes digitals com YouTube, Twitch, Instagram i TikTok. En ells, desgrana obres, autors de còmic, manga i superherois, d’una manera didàctica davant una imponent legió de subscriptors que no fa més que créixer dia a dia. L’Splash premia l’esforç, les hores de preparació i edició, la investigació i conseqüent traducció de dades per a un públic no sempre aficionat als còmics. És a dir, el festival premia la força del seu treball i el seu amor cap al còmic manifestat a través de les eines d’internet amb les quals aconsegueix fer una divulgació entretinguda, documentada i per a tota la família. Aconseguint així que augmente el nombre de lectors en una indústria necessitada d’aquests.

CAS – Paco Hernández se ha convertido, amén de ser un gran guionista, en uno de los divulgadores de cómic más potentes del panorama nacional gracias al éxito indiscutible de sus vídeos en plataformas digitales como YouTube, Twitch, Instagram y TikTok. En ellos, desgrana obras, autores de cómic, manga y superhéroes, de una manera didáctica y ante una imponente legión de suscriptores que no hace más que crecer día a día. El Splash premia el esfuerzo, las horas de preparación y edición, la investigación y consecuente traducción de datos para un público no siempre aficionado a los cómics. En resumidas cuentas, el festival premia la fuerza de su trabajo y su amor hacia el cómic manifestado a través de las herramientas de internet con las que consigue hacer una divulgación entretenida, documentada y para toda la familia. Consiguiendo así que aumente el número de lectores en una industria necesitada de estos.

Premi UNA VIDA DE VINYETES

JAN

VAL – Jan és un dels clàssics indiscutibles del món del còmic nacional. Va desenvolupar la professió d’animació a Cuba durant els anys seixanta. Superlópez, la paròdia de Superman creada en 1973, es troba entre els còmics més llegits i populars del nostre país, un personatge que acaba de jubilar fa poc. Encara que és un autor recordat per aquest personatge, Jan ha oferit la seua visió de l’Edat mitjana amb Don Talarico, que actualment publica Amaníaco Ediciones. Però la seua nòmina de personatges i publicacions en revistes infantils i juvenils és quasi inabastable. Servisquen com a exemple els seus personatges Sicodelic Hood (paròdia de Robin Hood), El pirata Caracrimen, Drácula, Don Joan Poca, Trok Trok, Cab Halloloco i la recuperació de Pulgarcito com a personatge per a la capçalera de mateix títol. Jan ha tocat tots els gèneres (ciència-ficció, oest, històric,…) i els ha dotats del seu inconfusible humor en forma de gag i d’un estil gràfic que és impossible no reconéixer a primera vista. Un autor, i moltes obres, que no sols van marcar i marquen època sinó també moltes vides lectores.

CAS – Jan es uno de los clásicos indiscutibles del panorama comiquero nacional. Desarrolló la profesión de animación en Cuba durante los años sesenta. Superlópez, la parodia de Superman creada en 1973, se encuentra entre los tebeos más leídos y populares de nuestro país, un personaje que acaba de jubilar hace poco. Aunque es un autor recordado por este personaje, Jan ha ofrecido su visión de la Edad Media con Don Talarico, que actualmente publica Amaníaco Ediciones. Pero su nómina de personajes y publicaciones en revistas infantiles y juveniles es casi inabarcable. Sirvan como ejemplo sus personajes Sicodelic Hood (parodia de Robin Hood), El pirata Caracrimen, Drácula, Don Juan Poca, Trok Trok, Cab Halloloco y la recuperación de Pulgarcito como personaje para la cabecera de mismo título. Jan ha tocado todos los géneros (ciencia ficción, oeste, histórico,…) y los ha dotado de su inconfundible humor en forma de gag y de un estilo gráfico inconfundible a primera vista. Un autor, y muchas obras, que no sólo marcaron y marcan época sino también muchas vidas lectoras.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies