Premis Splash

L’Splash se celebrarà els dies 19, 20 i 21 de novembre 2021.
El lliurament de premis tindrà lloc el dissabte 20 en horari de vesprada.

Es pot consultar l’històric de Premis Splash en el següent enllaç: Edicions anteriors

El jurat, reunit el 27 de maig de 2021, va atorgar els premis següents:

Premi MILLOR CÒMIC NACIONAL 2020

PRIMAVERA PARA MADRID

MAGIUS (Autsider Cómics, 2020)

El sistema de poder espanyol no pot entendre’s sense la perenne contaminació de corrupteles protagonitzades per polítics, empresaris i personatges arribistes sense cap decència. Tots ells descontrolats pels càrrecs presents o futurs i pels diners fàcils, que fan estar ben connectat en les altures de la piràmide. El murcià Diego Corbalán, àlies Magius, ha representat aquesta dolorosa realitat amb un exercici narratiu propi en el qual trobem diverses línies argumentals repletes de personatges sense escrúpols; retrats ficticis els semblants dels quals ens recorden cares molt reals. Primavera para Madrid flueix com un esperpent, espill i fresc –tot en u– de les classes altes del poder. Una obra que demostra la innegable maduresa de Magius després de l’estupenda El método Gemini (Autsider Cómics, 2018). Com a “còdex” i la seua definició de manuscrit històric, Primavera para Madrid es presenta en pàgines daurades, amb un resultat enlluernador; un treball que servirà com a consulta per a generacions presents i futures.

Premi MILLOR CÒMIC INTERNACIONAL 2020

CASSANDRA DARKE

POSY SIMMONDS (Salamandra Graphic, 2020)

Quatre anys va tardar la considerada “gran dama del còmic britànic” a donar cos i ànima a un dels seus treballs més demolidors: Cassandra Darke. Una pneumònia perillosa, en el pla personal, i el rumb del Regne Unit cap al Brèxit en el pla sociopolític, van acabar il·luminant un còmic molt descoratjador cap a la societat britànica i el Londres actual amb les desigualtats entre els barris rics i els pobres, amb una mirada àcida al de Chelsea. Als 74 anys, Posy Simmond recorre al seu habitual cos de textos correguts que acompanyen amb encert la sempre excel·lent part gràfica, per a contar una història de personatges femenins que es troben en la cruïlla, amb perspectives gens falagueres i representades en dues generacions diferents: la titular Cassandra Darke i Nicki Boult, filla del seu exmarit.

Premi HUMOR GRÀFIC

ENEKO

Eneko de las Heras Leizaola, més conegut com Eneko, és un il·lustrador, caricaturista i humorista gràfic veneçolà d’origen basc. Porta treballant des de 1979, quan va publicar la seua primera il·lustració en el periòdic El Nacional de Caracas. Establit a Espanya des de 1995, Eneko ha col·laborat en mitjans com 20 minutos, Interviu o Diario Diagonal. En l’actualitat, prossegueix la labor d’il·lustrador en mitjans com la revista El Jueves i el periòdic digital Público. El seu estil es caracteritza per il·lustracions a pàgina completa –o una sola vinyeta– amb un títol com a referència i sense bafarades o textos explicatius, la qual cosa atorga al seu treball una puresa gràfica total. La temàtica que tracta és àmplia, però sol enfocar la mirada en temes de drets humans, la desigualtat socioeconòmica i el món de la política, relacionat amb els assumptes anteriors, presagiant l’adveniment del nou feixisme del segle XXI. Les seues il·lustracions són tan impactants que és fins i tot difícil esbossar un somriure; més aviat tot el contrari, Eneko sempre aconsegueix deixar un pòsit enorme en el lector, unes reflexions molt necessàries per a intentar comprendre el que succeeix en el nostre món.

Premi «Sento Llobell» TALENT JOVE

IRENE MÁRQUEZ

Dibuixant de còmics i humorista gràfica, Irene Márquez és manxega i va estudiar Belles Arts a Conca. Després de col·laborar en fanzines com Están vivos, comença a publicar en 2016 tires humorístiques en xarxes socials. Un any més tard entra a col·laborar en l’staff de la revista El Jueves, on esmola un humor negre capaç de traure carcallades en el lector a pesar de la temàtica, a vegades, truculenta. Bona part dels seus treballs s’han recopilat en l’àlbum Esto no está bien (Autsider Cómics, 2020), tant tires còmiques, il·lustracions a una pàgina o històries curtes, prova de la seua versatilitat com a autora.

Premi MILLOR GUIÓ

FERNANDO LLOR

SUBNORMAL. HISTORIA DE UN ACOSO ESCOLAR (Evolution Cómics / Panini Cómics, 2020 amb dibuixos de Miguel Porto

Fernando Llor és un autor gallec relacionat amb el cinema i el còmic. Diplomat a l’Escola Superior d’Arts Cinematogràfiques de Galícia, ha dirigit quatre curtmetratges amb guió propi. En l’àmbit del còmic imparteix tallers de tècnica de guió en blogs com Escribiendo Cómics i, és clar, és autor del premi al millor guió per Subnormal, la història de l’assetjament escolar a què va ser sotmés Iñaki Zubizarreta, jugador de bàsquet professional durant l’etapa 1998-2002. Després d’abandonar el bàsquet, Iñaki dedica els seus esforços a la lluita contra l’assetjament escolar i és supervisor d’aquest còmic, és a dir, de la seua pròpia història. El guió de Fernando no eludeix els moments més desagradables que va patir Iñaki, ni tampoc les idees venjatives sorgides en l’esquinçament més profund. Una narració ben construïda al voltant del procés d’assetjament i, sobretot, en la contextualització històrica, un moment en el qual les mesures contra l’assetjament escolar no estaven ni definides. L’única llicència que s’han permés és incloure el mòbil en aquesta època, una mesura que pretén visibilitzar l’enorme quantitat de problemes que poden arribar a un/a assetjat/ada a través del telèfon intel·ligent.

Premi UNA VIDA DE VINYETES

MARIKA VILA

Premiar Marika Vila és premiar una de les pioneres del còmic nacional. També és fer-ho sobre la visibilitat de les autores, en un món tan masculinitzat com el del còmic. Marika reivindica el paper de les autores que van començar al costat d’ella, noms il·lustres –Núria Pompeia o Laura Pérez Vernetti, per posar-ne dos exemples clars–, sense oblidar altres papers crucials, com el de les editores, de les quals Marika també ha format part. L’impagable rastre artístic de Marika ocupa pàgines de Selecciones Ilustradas, Totem, El Papus, El Jueves, Equipo Butifarra, El Víbora o Rambla, per citar unes quantes revistes en què ha treballat/col·laborat. L’editorial Isla de Nambutu ha recuperat un dels seus treballs més emblemàtics: Mata-Hari, la història de l’espia més famosa, amb guió d’Andreu Martín i publicada per capítols en la revista Totem. Excepcional il·lustradora, Marika ha treballat també en mitjans de comunicació i en el terreny publicitari. Servisca aquest premi com a reconeixement al passat, el present i el futur d’una autora universal.

Premi DIVULGACIÓ

YEXUS (Jesús García)

Jesús García Sierra, aka Yexus, és un dels crítics i divulgadors del món del còmic més reconeguts a Espanya. El seu treball divulgatiu l’ha portat a estar nominat diverses vegades en aquest apartat del Saló de Barcelona, el qual guanyà en 2008. Porta des de 1991 publicant sobre còmic, any en què va entrar com a col·laborador en El Diario Montañés. Al llarg de la seua trajectòria en el món del còmic, Yexus ha codirigit la revista Viñetas de ayer y hoy i va dirigir les I Jornades del Còmic de Santander. Ha publicat els llibres Conan, paisajes bárbaros (Sinsentido, 2004); Berni Wrightson, el espanto abisal (Sinsentido, 2007); Max: Mitos, realidad y sueño (Dolmen, 2007); Sergio Toppi, un visionario entre dos mundos (Dolmen, 2009); Berni Wrightson, la expresión del horror (Grafikalismos, 2017); Al Williamson, el último aventurero (Libros de Papel, 2017) i Alberto Breccia, sombras de la razón (Grafikalismos, 2020). En 2009 va comissariar l’exposició “Made in Spain: 21 autores para el siglo XXI” en el Festival de Còmics d’Hèlsinki.

Premi ENTENDRE EL PRESENT

DAVID RAMÍREZ

COnviVienDo 19 DÍAS (Norma Cómics, 2020)

La maleïda pandèmia ens ha contagiat a tots amb els seus excessos: informatius, vacunes, estadístics, polítics. Ha fet un tomb a les nostres vides i ara, a mitjan 2021, anem recuperant a poc a poc part de la nostra anhelada quotidianitat. COnviVIenDo 19 días, de l’autor David Ramírez, ens retrotrau al 2020 per a narrar-nos una història de malaltia i parella. El còmic es gaudeix des d’una perspectiva tragicòmica, l’humor i l’amor enfront de l’adversitat. El confinament i la quarantena personal, narrades i dibuixades en primera persona –Iván, el marit de David, va emmalaltir de covid-19–, s’erigeixen com un monument autobiogràfic descarnat sobre la quotidianitat enfront del virus i les circumstàncies que van envoltar aquesta història de parella contada en el còmic; un treball que ens permet entendre el present del que ens va ocórrer o ens pot ocórrer.

Premi MASS MEDIA

CARMEN VELASCO

Las Provincias

Carmen Velasco és llicenciada en Ciències de la Informació i cap de la secció cultural del periòdic valencià Las Provincias. Al llarg de la seua dilatada trajectòria, Carmen ha abastat informativament tot l’ampli espectre cultural de la nostra comunitat, des del cinema i el teatre, a la literatura i la música. L’Splash valora amb aquest premi la seua labor en el terreny del còmic, un treball que l’ha portada des de les novetats editorials de les autores i autors valencians a les exposicions sobre el nové art celebrades al nostre territori, passant pels festivals i jornades que han nascut i s’han desenvolupat en l’última dècada. Una labor molt important per a un sector que sempre necessita visibilitat en els mitjans de comunicació i que Carmen sempre ha defensat des de les pàgines del seu periòdic.

El Festival Splash, a través del seu jurat, vol retre un homenatge a Consuelo Arizmendi i a Gerard Miquel, que han faltat durant aquests últims mesos.

Premi «IN MEMORIAM»

CONSUELO ARIZMENDI

Il·lustradora valenciana, es va formar en Belles Arts a l’Escola d’Arts i Oficis de València. Va desenvolupar una curta carrera a la fi dels anys cinquanta com a dibuixant de còmics romàntics per a Editorial Valenciana, i va publicar un conte amb l’editorial Creo. En 1962 va entrar a treballar en l’agència de publicitat Sucro, i es dedicà a partir de llavors a la il·lustració publicitària. A mitjan anys seixanta va abandonar la professió de dibuixant, però es va mantindre pròxima a totes les autores que van recaptar informació sobre una època en què dones com Consuelo van obrir camí en la història de l’art. Una de les últimes ocasions en les quals es va poder veure el seu treball va ser en l’exposició “Ocultas e ilustradas”, comissariada per Cristina Chumillas, Melani Lleonart i MacDiego en La Nau l’any 2018, una mostra intergeneracional pensada per a mostrar/visibilitzar el treball d’una enorme quantitat d’il·lustradores valencianes.

Foto: Juan Terol

Premi «IN MEMORIAM»

Gerard Miquel

La trajectòria d’aquest autor valencià està molt relacionada amb la il·lustració, especialment en la publicitària i la il·lustració infantil. És una figura essencial del fanzine valencià gràcies a la creació de revistes com Kovalsky Fly o Fan Còmic. En el terreny del còmic va realitzar una història curta de Monet per a la revista Era Garbèra (Camacuc) i un còmic sobre ibers per al Museu de Prehistòria de València titulat Un vas ple d’històries. Va debutar en la novel·la gràfica amb Yo fui guía en el infierno de l’editorial valenciana Desfiladero, una història de ficció treta de la realitat del botànic Cavanilles.

Servisquen aquests premis “In memoriam” com a record afectuós del festival a Consuelo i Gerard.

Jurat format per: Cristina Durán (autora), Miguel Ángel Giner (autor), Sento Llobell (autor), Álvaro Pons (divulgador/Càtedra del Còmic UV), Miguel Ángel Martín (director tècnic de Splash/coordinador Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Sagunt), Guillermo Sampedro (regidor de Joventut de l’Ajuntament de Sagunt) i Fran García (director de continguts Splash).

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies